Belastingdruk

Belastingdienst

Vorig jaar ging het al niet zo geweldig met de belastingdienst, maar de berichtgeving van de laatste weken doet vermoeden dat dit jaar de druk bij de belastingen zo groot wordt, dat de hele boel als een kaartenhuis in elkaar gaat donderen.

De vorig jaar opgelopen achterstand bij de afhandeling van kinder-, zorg- en huurtoeslagen is nog lang niet weggewerkt. Nu blijkt ook dat de verwerking van de aangiften over 2006 niet helemaal op schema loopt. Nog een achterstandje dus.

De openbaarheid van bestuur heeft ook een achterstand. Staatssecretaris de Jager, de hoogste baas van de belastingdienst, hield afspraken met de kerken geheim. Kerken worden gezien als ANBI's (algemeen nut beogende instellingen) en kunnen daarom vrijstelling krijgen van successie- en schenkingsrecht.

Door een foutje in een softwarepakket heeft de dienst ook nog eens teveel heffingsrente gevorderd bij een aantal particulieren en ondernemingen. Een werkgroep moet uitzoeken hoe dat weer recht gezet moet worden.

De belastingdienst wordt door de betalers wel eens verdacht van ongelijke behandeling. Dat gold in ieder geval wel voor een uitzendkracht, die een vaste aanstelling misliep omdat ze, wegens een chronische aandoening, zeker een paar keer per jaar naar de operatietafel moet. De belastingdienst had geen zin in zulk verzuim en weigerde haar de aanstelling. Dat mocht van de rechter dus niet.

Zo makkelijk als de dienst het voor de burgers wilde maken, zo moeilijk maakt de dienst het zichzelf. Gegevens van veel burgers, ondernemingen, uitkeringsinstanties en verzekeringen zijn zo slordig opgeslagen dat de dienst het nog niet voor elkaar krijgt vooringevulde aanslagen te versturen. Dat zou 35 miljoen euro moeten besparen, maar daar is de dienst nog niet aan toe. Voorlopig gaat het nog wat kosten voor de zaak in orde is.

Dat zijn niet de enige uitgaven. Het Toeslagensysteem, tot eind 2006 al goed voor 153 miljoen euro, gaat drie tot vijf miljoen meer kosten. Aldus de Algemene Rekenkamer. Wie gaat dat in hemelsnaam betalen?

En nu liepen de elektronische belastingaangiftes in de soep. Wegens een storing konden die niet verstuurd worden. Het probleem lijkt inmiddels opgelost, maar burgers die nu liever een papieren aangifte willen doen, moeten even wachten. Er waren zoveel aanvragen dat de formulieren nu op zijn. Een woordvoerder van de dienst begrijpt overigens al die ophef over zijn toko niet.

Wat ik dan weer niet snap is dat eind vorig jaar, via een detacheringsburo, extra krachten werden ingehuurd om wat achterstanden weg te werken. De mensen kregen een maand lang wat kursussen om de boel onder de knie te krijgen. Vervolgens hebben ze nog geen 12 dagen gewerkt en werden ze ontslagen. Wegens bezuinigingen bij de overheid. Die mensen hadden allemaal een overeenkomst voor een jaar. Mijn zwager (de betrouwbare bron in deze) zit hierdoor nu thuis weer te wachten op ander werk.

Dat zal ongetwijfeld veel minder kosten dan de miljoenen die de haperende software kost, maar wat een verspilling. Ik ben niet zo voor een volksgericht, maar wordt het niet tijd de belastingbetaler te compenseren voor al dit leed? Een generaal belastingpardon voor 2008 lijkt mij ondertussen wel op zijn plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *