%> Blogparels van Peterspagina.nlWAAROM TOCH WEER EEN PRIJS?
door   Peter
28-Dec-2010  15:08
Blogparels Waarom nou weer zo’n award? Om eerlijk te zijn: daar heb ik amper over nagedacht. Het was meer een opwelling om vorig jaar met de Blogparel te beginnen. Ik was zo verbaasd te horen dat de jury van de Dutch Bloggies nauwelijks pareltjes had gevonden.Binnen de context van die blogaward mag dat zo zijn, ikzelf zag regelmatig pareltjes voorbij komen. Ik zag het alleen wat kleiner.

Natuurlijk valt er over te twisten of al die weblogs wat toevoegen aan de wereld. Het is makkelijk om snel vast te stellen dat weblogs de wereld niet veranderen. Maar ze zijn er en of het de lezers wat doet, maken ze zelf wel uit. Zo hoort dat ook. We hebben immers de vrijheid van meningen lezen? Een vanzelfsprekendheid die geen prijs behoeft.

Bovendien: de beste prijs die een blogger kan krijgen is de aandacht van de lezer. In alle bescheidenheid zal elke blogger dat beamen. Een blogger voelt zich al ruim gewaardeerd als de lezers blijven hangen en als hun blog wordt genoemd in de linklijstje op andere blogs. Helemaal mooi is het als een schrijfsel wordt overgenomen om als gastlogje te dienen op het blog van een collega.
Ook al beweren sommigen dat bloggen dood is, aan waardering ontbreekt het de levende blogs dus niet.

En dan: er zijn al zoveel prijzen. In de literatuur alleen al, kan er een jaarinkomen worden opgehaald aan prijzengeld. Verder zijn er altijd wel van die erelijstjes die de beste journalist, de leukste columnist of de ontroerendste inzending van lezers verzamelen.
Voor weblogs zijn er echter geen prijzen. We hadden de Dutch Bloggies, die zich op een klein deel van bloggend Nederland richtte. Meer was er niet. Daar hebben we dus één reden om toch eens over een andere prijs na te denken.

De belangrijkste reden zit in het leidend thema van de Blogparel: humor die tot nadenken stemt. Een (fictief) voorbeeldje.
Op een weblog dat dagelijks doorneuzelt over het leven van de katten van de eigenaar, staat ineens een conversatie, genoteerd toen de kat een jong mereltje te pakken kreeg. De scene speelt zich af in een keurig stukje tuinarchitectuur. Wat tegels, wat planten in potten, een enkele struik.
“Getfer, zegt buurvrouw, wat is de natuur toch wreed”
‘Tja, zegt haar man, de evolutie is nog niet zover dat de kat beseft wat natuur is’, daarbij wijzend op de fraaie tuin.
Dat is een Bloparel. De conversatie wekte bij mij in ieder geval een glimlach op. En het gaf te denken over het deel van de menselijke evolutie, dat tot afstand tussen mens en natuur leidt.

Betere voorbeelden vind je bij de
winnaars van vorig jaar. Frissewind van het kanWel, die de discussies over depressiviteit tackelt met niet-medicinale oplossingen. Perik die op Sargasso betoogt dat Nederlanders staatscontrole eigenlijk wel gezellig vinden.
Of neem de winnende schrijfsels van reacteurs, de lezers die blogs verlevendigen met hun commentaren. Op GeenCommentaar reageert ene Wout op het klimaatsceptisisme met leuke zelfkritiek. Op Sargasso reageert Yevgeny Podorkin op statistische cijfertjes en grafieken: ‘Als uitgesproken perfectionistisch rationeel denkend mensch kan ik geen kant uit met dit soort fantasiegrafiekjes tjokvol gevoel en dromen’.
Ik vind het prachtig hoe hier rationaliteit en gevoel zo in verband worden gebracht met statistieken, dat je toch even nadenkt over de waarde van nuchtere cijfers.

Humor die even iets op zijn kop zet. Humor die kriebelt aan vaste kaders waarin ons denken soms zo in vast kan zitten. Daar was nog geen prijs voor. De Blogparel moet gezien worden als een stimulans voor dat soort schrijven.
Tags : award, Blogparel, humor, doordenken, Dutch Bloggies, literatuurprijzen, erelijsten [ reacties 0 ]


Terug

Reacties:

Gerelateerde artikelen:Voeg reactie toe  
 
 
(*)Verplichte velden
Naam <(*)
Emailadres (*)(Wordt niet getoond)
Website (incl. http://)
 
Uw reactie (*)
Onthoudt mij 
Om spammen tegen te gaan moet je hieronder het woord "NoSpam" intikken zonder de quotjes (")
Tik: NoSpam
 

Laatste inzendingen

Commentaren en reacties

Xiwel : 6-Feb-2011 15:07
Nog 15 dagen blogparels insturen
Ik vind het idee van de verkiezing van de 'beste' reageur (m/v) goed, maar erg ...
Peter : 5-Feb-2011 23:43 Nog 15 dagen blogparels insturen Tja, de categorie reacteurs is helaas gesneuveld. Blijkbaar heb ik er teveel van verwacht.
Peter : 5-Feb-2011 23:12 Een afvaller die in de prijzen valt. Maandag 7 februari wordt de stembus geopend.
Peter : 2-Feb-2011 14:15 De afvallers (2) @Henk: zoals je tussen de regels door kan lezen, hebben we inderdaad soms het idee ...
Henk : 2-Feb-2011 14:09 De afvallers (2) Ai, jammer dat de verwarde man niet mag meedoen. Ik had hem graag op het ...