Over de jury

Vorig jaar konden de lezers stemmen. Dat leverde de kritiek op dat grote fanclubs van weblogs meer kans voor een genomineerde betekent, dan anderen. Die kritiek nemen we ter harte en daarom gaat het dit jaar anders. We hebben geprobeerd een professionele jury samen te stellen. Er zijn mensen uitgenodigd die naar onze mening een uitstekende kandidaat voor de Blogparel kunnen zijn. En het moeten mensen zijn die op enigerlei wijze professioneel teksten schrijven. Het moeten ook mensen zijn die weten wat webloggen betekent en die objectief naar de inzendingen kunnen kijken. Om dat te bevorderen hebben we mensen gezocht die uiteenlopende opvattingen over webloggen en tekstschrijverij hebben. Het kostte wat moeite, maar we denken zon jury gevonden te hebben.

Wie zitten er in de jury?

En van de prijswinnaars en twee genomineerden van de vorige Blogparel, zijn bereid gevonden deze lastige taak op zich te nemen. We verwelkomen dan ook met gepaste trots:

Max Molovich. Won vorig jaar de derde prijs in de categorie weblogs. Hoofdredacteur van het in augustus begonnen wereldtijdschrift Nurks. Blogt daarnaast op Panzerfaust (sinds juni 2006) en Chimksy (sinds april 2009). In het dagelijks leven is hij tekstschrijver voor een reclamebureau en schrijft hij wekelijks voor de hoofdstedelijke stadsomroep AT5.nl.

Jan de Vries, bekend als de blogger van Stroomopwaarts. In het dagelijks leven radio- en tv-journalist bij Omroep Brabant (in de centrale redaktie). In 2004 met Stroomopwaarts begonnen omdat hij het schrijven miste. In 2006 was hij een van de schrijvers in het zomergastenproject op Codes, keuzes en maakbaarheid oude stijl.

Arnoud de Jong, sinds 2001 bekend als blogger Verbal Jam. Schrijft ook voor de weblogs Amsterdam Centraal en about:blank. Heeft voor computer-, muziek-, politieke en literaire tijdschriften geschreven. Maakte radio voor de VPRO en televisie voor de NCRV.

Hoe wordt er gejureerd?

1. Om te beginnen iets over objectiviteit. Omdat alle juyrleden ook bloggers zijn, kan al gauw de schijn van belangenverstrengeling worden vermoed. Daarom zijn inzendingen afkomstig van hun weblogs niet toegestaan.
Wat lastiger wordt het als er inzendingen binnenkomen, afkomstig van weblogs die op de linklijsten van de weblogs van de juryleden staan. Dat weten we echter te omzeilen.
Elk jurylid krijgt een deel van de inzendingen te beoordelen. Uiteraard kunnen zij de inzendingen volgen, zodra ze op dit weblog bekend worden gemaakt.

2. De aan de juryleden toegewezen inzendingen krijgen ze onder anonimiteit te zien. Geen namen en/of links van de ingezonden weblogs. Ook de namen van de inzenders zijn niet bekend bij de jury.

3. Nadat de individuele juryleden hun oordeel klaar hebben, brengen we ze bij elkaar om de eindlijst met elkaar te bespreken. De eindbespreking moet tot de definitieve keuze van de winnaars leiden.

Mag het publiek een oordeel vellen?

De lezers staan niet helemaal buitenspel. In de week na de sluitingstermijn voor de inzendingen, publiceren we de genomineerden op de Blogparelpagina. De lezers krijgen een week de tijd om hun stem uit te brengen. De genomineerde met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs: een jaar lang wordt 1x per maand een artikel van de winnaar overgenomen en gepubliceerd als gastlog op Codes, keuzes en maakbaarheid. Extra publicatie, extra lezers, extra aandacht.

Laatste inzendingen

Commentaren en reacties

Xiwel : 6-Feb-2011 15:07
Nog 15 dagen blogparels insturen
Ik vind het idee van de verkiezing van de 'beste' reageur (m/v) goed, maar erg ...
Peter : 5-Feb-2011 23:43 Nog 15 dagen blogparels insturen Tja, de categorie reacteurs is helaas gesneuveld. Blijkbaar heb ik er teveel van verwacht.
Peter : 5-Feb-2011 23:12 Een afvaller die in de prijzen valt. Maandag 7 februari wordt de stembus geopend.
Peter : 2-Feb-2011 14:15 De afvallers (2) @Henk: zoals je tussen de regels door kan lezen, hebben we inderdaad soms het idee ...
Henk : 2-Feb-2011 14:09 De afvallers (2) Ai, jammer dat de verwarde man niet mag meedoen. Ik had hem graag op het ...