Home
 
ELKE DAG 10-MINUTEN BLOGS?
door   Peter
1-mei-2012  22:06

ParelbeeldDe winnaar van vorig jaar, Iamzero, hield in zijn dankrede de aanwezige bloggers voor dat je een parel niet in tien minuten schrijft. “Een parel heeft tijd nodig, en daarom is het goed dat deze prijs er is. Laten we daarom de schaamte van ons afgooien en de tijd nemen voor onze stukken. Laten we dan misschien wat minder, maar in ieder geval een stuk beter schrijven”.

Iamzero trekt zich niets aan van wat Jeroen Mirck vorig jaar de ‘mythe onder bloggers’ noemde: “echt iedere dag een stukje moeten schrijven op hun blog. Dan ben je immers pas echt een blogger, een diehard”. Mirck ging het weer eens proberen, om te zien of het zijn bloggen zou veranderen en knalde een maand lang elke dag een blogje on-line.
Het enige dat er veranderde was dat de inhoud iets persoonlijker werd. “Wie meer schrijft, deelt natuurlijk ook meer over zichzelf”, schreef Jeroen Mirck.

Iamzero neemt de tijd voor zijn blogs, dus is zijn webstek niet elke dag gevuld. Jeroen Mirck blogde elke dag, bij wijze van experiment en gaat er nog een poosje meer door, omdat hij het wel leuk vindt. En een groepje bloggers heeft zich aangesloten bij een initiatief van Elja Daee en heeft zich voorgenomen in 2012 elke dag te bloggen. Er staat een website gereed waar al die stukjes op kunnen, maar de start ziet er niet veelbelovend uit: nog niet één blogje in de eerste vijf dagen van dit jaar.

Een blogger die elke dag in tien minuten een stukje aflevert, of dagelijks om de 10 minuten een parel produceert,  of elke maand één geweldig artikel publiceert, het maakt voor de Blogparel niet uit. De Blogparel is er wel voor volhouders, die het schrijven serieus nemen. Verder is de Blogparel er vooral voor dat ene zinnetje, die ene alinea of dat ene artikel waar je in eerste instantie om moet lachen, maar dat toch blijft hangen omdat je er over blijft nadenken. Blogs met humor die de geest doen waaien. Lees meer over de criteria die voor de Blogparel gelden.

Natuurlijk is de kunst van schrijven daarbij belangrijk. Slecht geschreven stukken missen elk effect. Lezers worden afgeleid door spelfouten of kromme zinnen. Elke dag een of meerdere stukjes schrijven is hooguit een manier om je ambacht te ontwikkelen. Een pianist die niet elke dag oefent, zal geen hoge kwaliteit ontwikkelen.

O
f je die oefeningen ook elke dag on-line moet gooien? Tja, de meeste bloggers hebben minstens een klein groepje lezers, die wel blijven hangen. Net zoals er bloggers zijn die schaamteloos zeggen maar tien minuten over een blogje te doen, zij er ook bloggers die beweren het voor die een of twee trouwe lezers te doen.

Zijn bloggers dan ambitieloze types? Of zijn ze van het genre hobbyisten, die een stilleventje schilderen louter voor eigen plezier en genoeg hebben aan het compliment van een familielid (wat kan jij leuk schilderen, zeg)?
Ongetwijfeld is er een grote groep voor wie dat opgaat. Er is ook niets mis met actief zijn voor eigen plezier. Wel wat vreemd dat ze een openbare ruimte als het internet opzoeken. De voornoemde stillevenschilder biedt het werk toch ook niet aan bij galeries of musea?

Wie verder kijkt dan het eigen blogkringetje, ziet dat er ook veel bloggers zijn, voor wie een groeiend publiek belangrijks is. Omdat ze menen iets (mee) te willen delen, dat voor een ander belangrijk kan zijn. Of dat nu beroepskennis, actualiteit, wetenschap, literatuur of welk genre dan ook is. Sommige volhoudende bloggers zijn daarin gegroeid en steeds professioneler geworden. Professioneel in de zin van ambachtelijk sterker.

De Blogparel wil ook een stimulans zijn voor die bloggers. We zullen zien of zij tien-minuten stukjes produceren, elke dag bloggen of dagen sleutelen aan een prachtig stuk. Iamzero sloot zijn dankwoord af met de wens deze keer zijn titel te verdedigen, tegen hopelijk meer concurrentie.
In 2009 werden er 26 blogs ingestuurd, afkomstig van 15 weblogs, waaruit 10 genomineerden te voorschijn kwamen.  In 2010 kregen we 35 blogs binnen, afkomstig van 21 weblogs. Daarvan zijn 24 stukjes van 15 weblogs genomineerd.

Voor deze derde editie van de Blogparel hopen we op meer concurrentie. Lees eerst even waar de Blogparel voor is, aan welke criteria de inzendingen moeten voldoen en hoe je jouw kandidaten kunt opgeven. Mag de Blogparel 2011 op minstens twee keer zoveel meer inzendingen rekenen als in 2010?

Categorie : Blogparels  [ reacties 3 ]


Door :   Jeroen Mirck  
Website : http://www.jeroenmirck.nl
6-1-2012 om 10:18
Leuke oproep. Nog even ter aanvulling van mijn actie #ElkeDagBloggen van een jaar geleden: ik ben daar na een maand weer mee gestopt. De zelfopgelegde dagelijkse 'dwang' werkte belemmerend, want ik moest ook schrijven op dagen dat ik niet per se iets te melden had, of daar de tijd voor had. Dat vond ik vrij zinloos, want ook ik hect sterk aan kwaliteit. Na een maand met 31 blogjes bouwde ik het rustig af: de maand erna waren het er 22, vervolgens vijftien en dat is ook weer het gemiddelde tegenwoordig. Leuk experiment, maar het hangt sterk af waar je over blogt: dagelijks een dagboek bijhouden is iets heel anders dan columns schrijven of over vakinformatie bloggen.


Door :   Ximaar  
Website : http://ximaar.wordpress.com
6-1-2012 om 16:38
Iamzero maakte in het afgelopen jaar zo'n 20 berichten en de laatste liet 3 maanden op zich wachten. En dan denk ik dan moet je wel heel goed schrijven om zo je lezersschare niet te verliezen.

Zelf pleit ik voor 2 of 3x per week waar het om de loghobbyisten gaat. En dan ook niet te lange verhalen. Vaker gaat ten kostte van de kwaliteit, inhoud, vrienden en/of je gezondheid. Minder vaak zorgt voor danig minder bezoekers dat je op die manier de lol ook verliest.


Door :   Guidje (runner op Blogparel 2010)  
Website : http://www.guidje.nl/wordpress
8-1-2012 om 21:20
Ik heb het advies van Iamzero wel ter harte genomen. Of het komt doordat ik sinds een tijdje op Feesboek zit dat ik minder blog en daarbij wel meer op de kwaliteit probeer te letten. Althans, dat denk ik. Waar ik vroeger voor een kleinigheidje dacht 'daar moet ik een blogje over schrijven', denk ik nu 'dat post ik wel op Feesboek.' De echt belangrijke dingen waarvoor je de tijd wilt nemen, omdat je de ruimte nodig hebt om je mening te onderbouwen of omdat je veel foto's van je vakantie wilt tonen met een aardig verslag, gebruik ik dan voor mijn blog. Die afwisseling bevalt me uitstekend.