Home
 
HIER ZIJN DE GENOMINEERDE NIEUWKOMERS.
door   Peter
2-jun-2012  23:18

LonglistWe hebben geen idee hoeveel nieuw, vers  groen de kop opsteekt in het blogveld.  We waren wel benieuwd of er op nieuwe weblogs meteen parelende stukje gepubliceerd worden. Dus riepen we voor de Blogparel 2011 de categorie Nieuwkomers in het leven.

In de literatuursector worden nieuwbakken auteurs debutanten genoemd en ook die worden soms gelauwerd..Ooit heette dat een aanmoedigingsprijs. Maar die term leidde te vaak tot misverstanden. Goede schrijvers, ook al zijn ze net begonnen, hebben natuurlijk geen aanmoediging nodig.

Debutant klinkt wat sjieker en het voorkomt uitspraken als: “heel vervelend zo’n aanmoedigingsprijs. Jonge schrijver, net van plan er mee te stoppen, hop, krijgt hij een aanmoedigingsprijs!” Onder de lezers die kunnen zeggen van wie dit citaat is en bij welke gelegenheid die werd uitgesproken, verloten we een boekenbon. In ieder geval is nu duidelijk waarom Arnold Grunberg nooit is getopt met schrijven.

In 2011 werd de debutantenprijs voor de literatuur gewonnen door een auteur die voor het eerst met een roman op de markt kwam, maar al jaren als schrijver de kost verdiende. Ook onder de kandidaten voor de Blogparel 2011 zitten een paar nieuwkomers die vorig jaar een weblog begonnen, maar die vast niet voor het eerst aan stukjeschrijverij doen. Dat vermoeden we tenminste, afgaande op de inhoud.

Er werden17 blogposts ontvangen die van 7 weblogs afkomstig waren, die in 2011 zijn begonnen. Niet veel, maar genoeg om de jury hier een winnaar uit te selecteren. Uit de genomineerden zal één winnaar worden gekozen, die op het Blogbal van 13 maart de prijs van 75 euro in ontvangst mag nermen.

Niet langer gedraald. Hier zijn de 8 genomineerden voor de Blogparel 2011 in de categorie Nieuwkomers (op alfabetische volgorde van de titels van de blogposts - klikken en lezen!):

Als een uit het nest gevallen vogeltje, gepubliceerd op Nogal irritant.

De Atheïst van Spek & bonen.

Enkeltje Venlo van  Van alles wat en zo.

Hoe de SGP in 1925 voor een kabinetscrisis zorgde van Geschiedenisgek.

Nieuws Limerick I van Seizoensgebonden.

Ooievaars grijpen de macht van In Malaga.

Twitteringen achtentwintig van Seizoensgebonden.

Van toptalent tot schlemiel: de politieke loopbaan van mr. Dirk Jan de Geer van Geschiedenisgek.

We zullen deze genomineerden uitnodigen op het Blogbal aanwezig te zijn. Je kunt dan met hen van gedachten wisselen over hun werk en het bloggen in het algemeen, natuurlijk.. We realiseren ons goed dat over de nominaties getwist kan worden. Doe dat vooral, in de reacties.

Categorie : Blogparels  [ reacties 0 ]