Home
 
HET BLOGBAL.
door   Peter
2-dec-2012  21:48

BlogbalVorig jaar begreep niet iedereen de verhouding tussen het Blogal en de Blogparel. Dit jaar begrijpt nog niet iedereen wat die twee met elkaar te maken hebben. We leggen het even uit.

De Blogparel beleefde in 2009 de eerste jaargang. Ongesponsored, dus erg low budget. En omdat er toen nog zoiets was als de Dutch Bloggies, zou het een klap geld gekost hebben om van de prijsuitreiking een concurrerend evenement te maken. Geen feestavond dus, geen blogcongres of symposium. Gewoon op de trein gestapt en de winnaars een voor een de prijzen persoonlijk overhandigd.

Maar de respons was erg positief. Reden om de Blogparel te continueren en het iets grootser aan te pakken. Terwijl er hier ontzettend gepiekerd werd over een manier om van de prijsuitreiking een bijzonder evenement te maken, kwam er plotseling een mailtje langs van iemand die beweerde een Blogbal op poten te zetten.

Leuk idee, maar we hadden zo onze twijfels. Het Blogbal presenteerde zich als wat ludiek equivalent van het Boekenbal en leek zich vooral op literaire bloggers te richten. We voorzagen de nodige verwarring, want de Blogparel is er voor alle soorten bloggers. Bovendien zou het Blogbal in Amsterdam plaatsvinden en wij zochten een wat centraler gelegen locatie.

We zijn uiteindelijk gezwicht. Waarom? Er waren een paar hele sterke overeenkomsten. De initiatiefneemster van het Blogbal, de roemruchte mevrouw Oud Zeikwijf, toonde een niet aflatend enthousiasme om van het Blogbal een gebeuren te maken, die publiciteit en steun voor bloggend Nederland kon betekenen. Tevens zou het Blogbal een ontmoetingsplaats kunnen zijn, waar bloggers elkaar een recht in het gezicht konden kijken en de reacties nu eens niet virtueel, maar real life uit konden wisselen. Dat enthousiasme was aanstekelijk en ja, we zochten voor de prijsuitreiking een vorm, waar de ontmoeting tussen bloggers centraal kon staan.

Het moet gezegd: de Blogparel haalde alles uit de kast. Een toch niet onbekende zaal en een feestelijk programma, waar honderden bloggers voor werden uitgenodigd. De Blogparel zou een plaats in het programma krijgen. Na wat onderhandelingen, vonden we dat de organisatie van het Blogbal een prima gelegenheid bood voor onze prijsuitreiking.
Het Blogbal ging 15 maart 2011 in première en de Blogparel mocht de avond openen. Het is ons zo goed bevallen, dat we ook dit jaar van de geboden gelegenheid gebruik gaan maken.

Maar er zijn bloggers, lezers en journalisten die denken dat het Blogbal ook de Blogparelprijs uitreikt. Nogmaals: het zijn twee onafhankelijke initiatieven. Tijd en geld ontbreekt aan beide kanten om ook nog eens elkaars organisatie te delen, maar we delen wel enthousiasme en doelstelling. Dat is meer dan voldoende om de twee initiatieven bij elkaar te brengen.

Het Blogbal is ook meer een support voor de Blogparel, dan andersom. We hebben een eigen pagina gekregen op hun website, ze retweeten alles wat wij via Twitter de wereld in sturen en onze genomineerden krijgen gratis toegang tot het Blogbal. Dat is niet niks, want zo’n avondje kost een behoorlijke duit.
Als extra support zorgt het Blogbal er ook voor dat de winnende blogs van de Blogparel in de tweede editie van Top of the Blogs zullen verschijnen. Kortom: de Blogparel is blij met het Blogbal.

Het Blogbal is dit jaar anders van opzet dan vorig jaar. Geen overladen programma met veel artiesten. Centraal staat de ontmoeting tussen de bloggers.
Dit jaar is het Blogbal niet voor genodigden, maar zijn alle bloggers, hun lezers en andere geïnteresseerden welkom. Gezien het gebrek aan sponsors is het niet gratis, maar een toegangskaartje van 7,50 euro is beslist niet duur. Bestel dus snel kaartjes bij De Balie. Hoe eerder, hoe beter, want dan weet het Blogbal wat men aan publiek mag verwachten.

Het is natuurlijk ook in het belang van de Blogparel dat het Blogbal een succes wordt. Daarom vragen wij je niet alleen te komen, maar ook als donateur het Blogbal te steunen. Elke bijdrage is welkom op bankrekening 403 14 45 ten name van Stichting CultuurKapitaal. Vermeld wel dat het om een donatie voor het Blogbal gaat.

Hopelijk zien we niet alleen onze Blogparelgenomineerden, maar vele andere bloggers op dinsdag 13 maart in De Balie. De zaal gaat open om 19.30 uur. De prijsuitreiking begint om 20.00 uur. Daarna is het bal.

Categorie : Blogparels  [ reacties 0 ]