Foute uitslagen

Foute uitslagen Vlak voor de gang naar de stembus, hier twee voorspellingen. De opkomstcijfers en de uitslag.
Dat is natuurlijk niet te doen. Alleen al omdat zelfs deskundige peilers er naast zitten. Dat is meteen wel de reden om de gok te wagen. Als deskundigen de plank mis kunnen slaan, dan kan een leek toch zeker er gewoon op los meppen?

Misschien worden peilingen ooit een stuk betrouwbaarder. Het CBS gaat samen met journalisten
een checklist opstellen, die tot kwaliteitspunten moet leiden om tot zo correct mogelijke peilingen te komen. Eerder waren statistici al tot de conclusie gekomen dat er met een foutmarge van 3 procent rekening moet worden gehouden. Zelfs dan zitten peilers er soms ver naast.
De Volkskrant herinnerde aan 2006: “TNS Nipo peilde de SP daags voor de verkiezingen in 2006 op 32 zetels, de partij haalde in het echt 25 Kamerzetels. Maurice de Hond schatte de SP in op 22, en zette de PvdA op 38, de sociaal-democraten behaalden er daadwerkelijk 33”.

Met dat in gedachte en de laatste
metapeiling van Sargasso erbij gehaald, voorspel ik hier de uitslag van morgen.CDA: 25; PvdA: 32; SP: 15; VVD: 32; PVV: 14; GL: 11; CU:6; D66: 11; PvdD: 2; SGP: 2 en TON: 0.
We zullen zien wat mijn foutmarge is geweest.

Nu de 2e voorspelling: de opkomst. Voor de gemeenteraadsverkiezingen had ik
al een gokje gewaagd, in relatie tot het consumentenvertrouwen. De stelling was: hoe lager het consumentenvertrouwen, hoe hoger de opkomst.
De val van het kabinet gooide roet in het eten en ik voorspelde een opkomst van 60 procent. Dat bleek dus niet waar. Het was rond de 53 procent.

Opnieuw een voorspelling, maar nu voor deze Tweede Kamerverkiezingen. Inmiddels is het consumentenvertrouwen weer iets gezakt en omdat de stelling bij 2e Kamerverkiezingen vaker waar bleek te zijn geweest, durf ik die voorspelling wel aan. Zie ook dit exceldocument voor de cijfermatige onderbouwing.
De opkomst zal morgen rond de 82 procent liggen.

Iemand nog andere voorspellingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *