Groente en fruit in de boot genomen

Groente en fruit in de boot genomen Het Varend Corso, dat aanstaande weekend op de Westlandse wateren het groente en fruit zal presenteren, voelt zich vies in de boot genomen. Door de NMa (Nederlandse Mededingingsauthoriteit). Deze week begon de NMa een onderzoek naar mogelijke prijsafspraken bij telersverenigingen. De komkommers, tomaten en parika's liggen natuurlijk niet voor niks in de winkel. De telers menen echter dat door toedoen van de supermarkten het spul zwaar onder de prijs in de schappen ligt.

De NMa stelt in haar persbericht dat de bezoeken aan acht telersverenigingen niet meteen betekenen dat er van strafbare kartelvorming sprake is. De NMa wil zich echter wel meer weten van de sector die goed is voor een omzet van dik 12 miljard euro. De groente- en fruitsector is voor een groot deel in tal van samenwerkingsverbanden georganiseerd. De NMa wil nu weten of dat wel correct verloopt.

De LTO ( Land- en Tuinbouw Organisatie) is stomverbaasd over de NMa-actie. Er zijn weliswaar 22 telersverenigingen, zo stelt de LTO, maar desondanks worden tuinders door supermarktorgansaties tegen elkaar uitgespeeld om de prijzen zo laag mogelijk te houden. De bezoeken van de NMa leiden nu tot flinke onrust, juist in een tijd waarin de telers zo moeizaam het hoofd boven water kunnen houden.

Prijsafspraken dienen meestal om produkten zo duur mogelijk op de markt te brengen. Een tactiek die door kartelvorming kan worden gerealiseerd. En dat is verboden. Nu wordt de prijs niet alleen door de producenten bepaald. De verkoper doet ook mee.
Ik weet niet of het elders in het land ook is opgevallen, maar hier in Den Haag kleurt de stad zo langzamerhand blauw van de AH-supermarkten. Hetgeen betekent dat je ook voor de komkommers, tomaten en parika's de AH-prijzen betaalt en die liggen heel wat hoger dan op de gewone markt en andere supermarktketens.

In zo'n situatie is AH de grootste afnemer en heeft bijna een monopoliepositie. Dat kan dan weer leiden tot pressie op de telers om hun handel tegen lage prijzen af te leveren. Dat denkt CDA-kamerlid Van Mastdijk ook en merkt gramstorig op dat de NMa maar eens een bezoekje bij de supermarkten moet afleggen om ongeoorloofde praktijken op te speuren.

In komkommertijd begint de frisse tomatensalade een naar bijsmaakje te krijgen. Wat denkt u? Zou de NMa het Varend Corso nu kopje onder duwen of doet de NMa er beter aan de supermarkten aan de ketting te leggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *