Het debat en de dood

Verhit zeefdruk Twan de Vos klik voor meer

Op dit weblog valt het wel mee, maar op andere sites wordt soms heftig gediskussieerd. Zowel in het virtuele als het dagelijkse debat op kantoor, verjaardagsfeestjes, in de kroeg en in praatprogramma's op tv, maken de deelnemers aan het debat nogal eens gebruik van dooddoeners en stoplappen.
Met als gevolg dat een diskussie vervuilt, of van het onderwerp begint af te dwalen of abrupt ten einde is, omdat niemand er mee verder kan.

Deelnemers aan een debat op een weblog worden 'reaguurders' genoemd. Een verbasterde samensmelting van reageren en gluren. Daar leven weblogs van. Je wilt natuurlijk graag dat iemand even komt gluren en helemaal mooi als de gluurder een reactie achterlaat.
Dat gaat vaak goed. Maar ook in deze debatten tref je soms (te) veel dooddoeners en stoplappen aan.

Hoe leg je dat je kinderen later uit?
Een dooddoener met maar liefst drie stoplappen: uitleggen, kinderen en later.
De reaguurder probeert de argumenten kracht bij te zetten door te veronderstellen dat er geen andere uitleg mogelijk is, dan die de reaguurder zojuist heeft ingebracht.
Kinderen worden er met de haren bij gesleept. Werkt altijd. Kinderen staan voor argeloosheid, onschuld en hulpeloosheid. De reaguurder doet een appèl op een moreel besef dat je kinderen niet met een belaste erfenis moet opzadelen.
De reaguurder zet de lezers onder tijddruk door te stellen dat als er nu niets wordt gedaan, die belaste ergenis een feit zal zijn.Toekomstvoorspellerij met een zweem arrogantie.

Het mag bekend veronderstelt worden dat….
Reaguurder wordt hier echt arrogant. Hij/zij profileert zich als een kenner en waarschuwt de tegenstanders alvast dat ze beter hun reactie achterwege kunnen laten, als ze niet over dezelfde kennis beschikken.
Reaguurder maakt ook nog eens de verschrikkelijke vergissing dat 'algemene kennis' hetzelfde zou zijn als een eensluidende mening over die kennis.

Het zal me sowieso worst wezen…..
Stoplap 'sowieso' komt ook in bredere context voor. Hoort thuis in het rijtje stoplappen als 'absoluut', 'überhaupt' en 'beslist'.
De worst wordt de andere reaguurders voorgehouden om duidelijk te maken dat er maar één mening telt: die van reaguurder zelf.

Ieder voordeel heb ze nadeel
Dit in talloze variaties aangehaalde citaat van de filosoof J.C. is natuurlijk (doodddoener) een waarheid als een koe (weer zo'n dooddoener), maar de dood in de pot voor elke levendige discussie.
Dat moeten we niet meer willen (sorry, ik verval ineens in alleen maar dooddoeners).

Wat is de meest verschrikkelijke, of fraaie dooddoener die je wel eens hebt gezien?
En welke dooddoener of stoplap zou je het liefst nooit meer tegen willen komen?

Eén gedachte op “Het debat en de dood

  1. Dirk

    Ik haat smurfismen zoals “absoluut” en “ik heb zoiets van”. Gooi ze van TV en weer ze van de radio, de recidivisten!

    Kleine correctie: “veronderstelt” is uiteraard fout geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *