Het menselijk tekort

Het menselijk tekort

Het menselijk tekort is groot. Dat kan komen door een gebrek aan handen, gebrek aan kennis of gebrek aan motivatie. Er zijn te weinig collectanten voor de dierenbescherming, veel te weinig goed opgeleide computernerds en in de zorg verlaat men zwaar gefrustreerd de werkvloer.

Het menselijk tekort kan ook veroorzaakt worden door een teveel aan wat anders. Er liggen opdrachten zat in de bouw en nu heeft men daar handen tekort. Meer mensen willen de synagoge van binnen kennen en zo zijn er ineens rabbijnen tekort. En Defensie gaat steeds vaker in het offensief over de grenzen. Maar dat motiveert maar weinigen zich aan te melden en nu heeft Defensie 7000 man/vrouw tekort.

Het is maar een greep uit het menselijk tekort. Wat overigens een zeer relatief tekort is. Musea en bioscopen hebben te weinig personeel, maar kunnen de boel wel draaiende houden door uitzendkrachten in te zetten. Die zijn er dus wel, maar waarom willen die geen vaste baan bij het Spoorwegmuseum of als kaartjesscheurder bij het Filmhuis?

De vergrijzing is de boosdoener. Dat hoor je steeds vaker. Maar ja, als slechts 13 procent van de werkgevers meent dat de 45-plusser geen serieuze kandidaat voor al die vacatures is, dan kun je rustig wachten tot heel het land is vergrijst, maar je houdt geen werknemer meer over.

In de bloemenhandel zijn ze wijzer. Bloemen houden van mensen en de gemiddelde tulp maakt het niet uit of iemand 18 of 50 is. Sterker nog, de bloemisten hebben inmiddels ervaring met oudere werknemers en zijn laaiend enthousiast.

Daar moeten ze niet in doorslaan, want ook jongeren hebben recht op werk. Waar halen ze anders het geld vandaan om in het weekend de bloemetjes buiten te zetten.

Bovendien missen ze dan de kans om promoteams van het bouwbedrijf tegen te komen. Die gaan evenementen langs om de bouw in het zonnetje te zetten. Hartstikke leuk werk en goed verdienen.

In de zorg heeft het personeel zelf een oplossing gevonden. Gefrustreerd weglopen en voor zichzelf beginnen. Natuurlijk tegen een betere prijs, maar dan zijn ze wel weer o duur dat tehuizen een beroep moeten doen op allerlei onervaren leiden en uitzendkrachten met alle wantoestanden van dien.

De gezamenlijke werknemers weten wel een betere oplossing. Gewoon een langere werkweek en geen deeltijdwerkers meer.

Ja, maar dat willen veel mensen nou niet. De RWI (Raad voor Werk en Inkomen) had ontdekt dat veel mensen graag een baan van minimaal 12 of maximaal 35 uur per week willen hebben. Dat vinden de werkgevers veel te duur . Net zoals 45-plussers te duur worden gevonden. Hoe lang moet die werkweek straks dan wel worden als je alleen maar 18 tot 40 jarigen wilt aannemen? Als je in die groep nog mensen vindt die bereid zijn langer dan 35 uur te werken. Zo creëer je een ombenut arbeidspotentieel.

Gewoon volhouden met die deeltijdwens, mensen. Op dit moment moeten de werkgevers wel deeltijders aannemen. De laatste cijfers van CBS tonen aan dat het aantal deeltijders weer harder is gegroeid, dus ze worden heus wel aangenomen.

Ook veel gedeeltelijk arbeidsongeschikten en mensen met een of ander handicap willen graag werken. Maar de reïntegratieprojecten presteren vooralsnog te weinig. Dat ligt niet zozeer aan die projecten, hoewel er best wel wat verbeterd kan worden. Maar zolang werkgevers gesubsidieerde werknemers maar geen vaste aanstelling geven en de overheid dat op zijn beloop laat, schiet het natuurlijk niet op.

Maar goed er staan nog 240 duizend vacatures open. Er zijn 308 duizend werklozen, dus waarom die vacatures niet gevuld worden, blijft een raadsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *