Muizen en mensen

Muizen en mensenZe zijn altijd al onder ons geweest en willen met name in koude tijden onze keukens en bedstedes bezoeken, maar ze rukken steeds verder op, die kleine donderstralen.
Ze beginnen aan onze heerschappij te knabbelen. Na jaren geleden eerste verkenningen te hebben uitgevoerd
in een maquette van het Amsterdamse stadhuis en later in de parkeergarage van het echte stadhuis, hadden ze december vorig jaar genoeg durf verzameld om het Utrechtse stadhuis te bezetten.
De mens sloeg natuurlijk genadeloos terug, want wij laten ons niet zomaar ons democratische bestuur door een paar pestdieren afnemen.
Maar ze zijn volharden in hun honger naar meer muizenmacht. Nu zijn ze bezig het stadhuis
in Rotterdam over te nemen.

Het wachten is nu tot ze oprukken naar het stadhuis in Den Haag, op een steenworp afstand van het regeringscentrum. Mede dankzij de Partij voor de Dieren, die het vorig jaar voor elkaar kreeg dat muizengif werd verboden, zijn ze daar al aardig geïnfiltreerd en wachten nu op versterking.

Wie tot nu toe nog steeds enig geloof hecht aan een fantasievolle roman die voorspelde dat varkens de macht over kunnen nemen, moet die verwachtingen bijstellen. De muizen zijn absoluut niet achterlijk. Ook zij zagen het gevaar van varkens in, maar hebben een drastisch middel ontwikkeld om de zwijnen niet de kans te geven: het EMC-virus. Dat kan hersenen en hartspier aantasten.
Muizen brengen dat virus over naar varkens.
Wageningse onderzoekers menen dat het in nederland
wel meevalt met die plaag. Gewoon wat muizenvallen in de varkensstallen zetten en het risico dat ook wij ermee besmet raken is miniem. Maar in ons omringende landen schijnen ze er meer last van te hebben. Zoals ik al zei: de muizen rukken op.

Hoe dat emc-virus zich zal ontwikkelen moeten we afwachten. VPRO's Noorderlicht verwijst naar een artikel in Nature, waarin wetenschappers uitleggen dat we meer, nog onbekende virusinfecties van dieren kunnen verwachten. Dat daar een paar grote uitbraken bij zullen zijn, weten ze zeker. Vooral dichtbevolkte gebieden waar nog veel kontakt met loslopend gedierte is, behoren tot de gevarenzones. Maar van daaruit kan het heel goed via het kleinere spul de wereld rondgaan.

Muizen waren al eerder de pest hier. Gezien hun recente machtshonger wordt het dus oppassen geblazen. Want als ze zich niet gewoon hun weg ons democratisch bestel invreten, dan ontwikkelen ze wellicht een nieuwe pestvariant waar wij nog geen vaccin voor hebben.

Nou kan je ze op alle mogelijke manieren bestrijden en een wereldwijde war-on-mice starten, maar je kan ook de alom beproefde methode van de repressieve tolerantie toepassen en die kleine donders opnemen in ons democratisch bestel.
Of moeten we muizen maar gewoon met rust laten?
In de poll, rechts op de voorpagina, kun je je licht hierover laten schijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *