Sneeuw- en ijsvrij

Sneeuw- en ijsvrij Meer kou, meer sneeuw, meer ijs. Voorlopig nog geen herhaling van echter winters, toen we als schoolgaande jeugd al “ijsvrij, ijsvrij!” joelden, slechts enkele dagen voordat we werkelijk vrij kregen om te schaatsen.

Toch hebben veel mensen nu moeite met de vorst, al zou je op 30 april anders vermoeden. Dan ligt menig stoepje bezaaid met huisraad, waarvan driekwart de volgende dag door de gemeentereiniging verwijderd moet worden. Nu laat men ook de rommel liggen en dat is meer te begrijpen. Sneeuw en ijs zijn immers niemands eigen rommel?

Dat moet de gemeente ook maar opknappen? Daar breekt een enkele burger nu het hoofd over. Want stel dat buurman ook zijn hoofd breekt, tengevolge van een uitglijder, omdat je het eigen stoepje niet van sneeuw- of ijs hebt ontdaan?
Vroeger, in de tijd van echte winters, was elke burger verplicht het eigen stoepje schoon te houden. Die verplichting was niet te handhaven, dus heet het nu “de eigen verantwoordelijkheid van de van elke bewoner” te zijn.

De verplichting tot het sneeuw- en ijsvrij houden van je stoepje, vind je niet dus meer terug in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van je gemeente. Mag niet ook meer. Want die verplichting zou aanzetten tot gedwongen onbetaald werk, hetgeen verboden is volgens Europese regelgeving.
De website jurofoon merkt gladjes op, dat vreemd te vinden. In Belgiƫ kent men die verplichting wel. Maakt men de stoep niet schoon dan kan men in de prijzen vallen (een boete van 250 euro).

Sommige gemeenten kennen wel een gladheidverbod. Dat wil zeggen: je mag niet opzettelijk van de stoep een ijsbaan maken. De stoep met water reinigen mag dus niet bij min-8, je auto wassen voor de deur evenmin. Dat zie je ook weinig. Eerder is men hard aan het werk de auto sneeuw- en ijsvrij te maken. Wat blijkbaar niet onder gedwongen onbetaald werk valt.

De meeste gemeenten doen nu een beroep op de zelfwerkzaamheid van de burgers met oproepen om maar wel de stoep veilig te houden en het aanbieden van gratis strooizout. De burger die zijn straatje schoon wil houden kan echter in problemen komen, want het
strooizout raakt op.
Er zal dus meer sneeuw en meer ijs blijven liggen. Strooizout zou het de brave burger een stuk makkelijker maken. Want wie heeft er tegenwoordig nog een fikse sneeuwschuiver, laat staan een machine die de sneeuw op de stoep van de buren aan de overkant spuit?

Er is een verplichting geschrapt die niet te handhaven viel. Zitten we nu met een eigen verantwoordelijkheid, die niet gehandhaafd hoeft te worden. Zul je zien dat de overheid, bij aanhoudende vorst, oproept tot een gedragscode sneeuw- en ijsvrij.
Misschien gewoon maar alles laten liggen en wachten tot de dooi het werk doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *