%> Blogparels van Peterspagina.nlEN WAT SCHREVEN ANDEREN?
door   Peter
19-Mar-2012  21:54

KritiekDe recensies van verschillende genomineerden over de Blogparel 2011 waren hier te lezen. Daarna verscheen nog een stukje van genomineerde Pasquali, die zijn beleving van de prijsuitreiking afsluit met: 'En zoals gewoonlijk stel ik onmiddellijk mijn mening over de kwaliteit van de jury bij'. Lees hier zelf wat hij daarmee bedoelt.

Vandaag: wat schreven anderen?
Op de twittertimelines van de Blogparel en het Blogbal raakt men nu wel uitgepaat. Ook op de meeste weblogs is men over tot de orde van de dag. Hier een overzicht van wat wij de laatste dagen hebben aangetroffen.

Felecitaties aan de winnaars op Boekblad.nl en van Jeroen Mirck, die per mail nog fraaie feedback gaf. Waarvoor dank en zoals eerder geschreven: op alle feedback komen we nog terug.

Uiteraard waren de meeste nabeschouwingen ingebed in recensies over het Blogbal. Op Synletica: 'Er werden prijzen uitgereikt, de Blogparels, en de uitreiking werd gedaan door mij onbekende bekende columnisten of in elk geval Mensen Die Iets Belangrijks Waren'. Waarna ook hier de prijsuitreiking een veeg uit de pan kreeg.

Eén van de genomineerden had een collega meegenomen, die op Villa des Roses schreef: 'Ik ehm… vond het vooral nogal een postmoderne gewaarwording, dat hele gedoetje. Waaruit allerlei diepzinnigheid over de onzin van het bestaan magnifiek naar voren kwam'.

Laura van Lovestrong vond de prijsuitreiking maar 'saai, bekrompen en jammer'. We zullen dat maar lezen als ’je kan nog veel verbeteren aan je blogparel. maar gefeliciteerd met je poging’, om een zinnetje uit deze recensie naar eigen hand te zetten.

Caro Geurtsen zijn we dankbaar voor de geluidsopname die bij haar recensie stond. Dat klink niet best. Toch maar eens een cursus “Presenteren moet je leren’ volgen? Een ding is zeker, schrijft ze, 'de genomineerde blogs en de prijswinnaars lijken allezins de moeite waard om na te lezen'. Kijk, daar is het de Blogparel uiteindelijk om te doen.

Het weblog DenHaagOrg. zette ook wat recensies op een rijtje en concludeert: 'En Luna jaagt de Blogparel tot Maanische hoogten'. Het weblog doelt op de reactie van genomineerde Luna, die zelf juryervaring op deed bij de Dutch Bloggies en daar ooit eens over schreef dat men niet alleen die roemruchte award, maar 'eigenlijk de hele wereld wat minder serieus zou moeten nemen'.

In 2009 mocht ze de Dutch Bloggieslintjes ontwerpen en schreef toen: 'Eh, de Dutch Bloggie ontwerpen? Dat zijn toch die prijzen die volledig uit elkaar vielen voorgaande jaren? En waar de hele weblog-wereld over loopt te zeiken altijd? Of ik die prijs wil ontwerpen en daarmee het risico wil lopen dat ik volledig online wordt afgezeken op dat wat ik heb gemaakt? Natuurlijk wil ik dat wel! Kom maar op!'.

Nu de Blogparel de eerste zeikervaring binnen heeft zijn we blij deze memorabele woorden af te kunnen stoffen, want een Blogparel organiseren? Natuurlijk wel! Of we een volgende keer de minpuntjes uit de juryrapporten openbaren? Daar wordt nog eens goed over nagedacht, want de Blogparel wil natuurlijk niet teveel op de Dutch Bloggies lijken, die Luna in 2005 lauwerde met de woorden: 'Uiteindelijk viel na nogal wat discussie de keuze op Maanisch. De jury was van mening dat bij de navigatie van de site nog wat verbeterd kan worden'. Zijn 'zure' juryraporten besmettelijk?

Genoeg daarover. Op Nurks Magazine geeft Kippfest ons allen genoeg te denken. Met dank voor zijn complimenten aan de Blogparel ('Persoonlijk vind ik elke knaak die hij in een prijs steekt een waardevoller compliment dan tien ruggen uit een of ander stijfgesubsidieerd fonds'), onderschrijven we hier zijn definitie van bloggen: 'Het is onbeperkt, ongehinderd creëren! Geen marktwerking, geen redactie, niet gebonden aan regels! Compleet maken waar jij zin in hebt'.

De Blogparel zoekt in al die creativiteit een bepaald soort blogjes (de lach en doordenkstukjes). Zeker, dat is een regeltje, een beperkend voorschrift. Maar dat is dan weer om dat de Blogparel niet is bedoeld als de zoveelste doorsnee-award. We gaan ons best doen dat idee te verbeteren. Waarover later meer.

Tags : Blogparel, recensies, kritieken, Blogbal [ reacties 2 ]


Terug

Reacties:

1.  Door :   Rigo Reus   Website : 4/9/2012 om 14:56
Onthul je ook nog een keer van wie het citaat was? En bij welke gelegenheid dat gezegd is? Ander blijft dat zo tergen.
“heel vervelend zo’n aanmoedigingsprijs. Jonge schrijver, net van plan er mee te stoppen, hop, krijgt hij een aanmoedigingsprijs!”
2.  Door :   Peter   Website : 4/9/2012 om 23:18
Ah, ja bij deze: het werd utgesproken in de de Boekenweek van 1975 dat als thema 'lezen en reizen' had.
Het illustere duo Neerlands Hoop (Bram en Freek) kregen de opdracht een speciale voorstelling te maken, waarvan delen op youtube zijn te zien. Hun 'jazz&poetry" in deel 4 of 5 is weergaloos.

Daarin kom je het citaat helaas niet tegen. Dat heb ik hier in de kast nog op ouderwets vinyl.

Met de voorspelling van de winnaar zat je er net twee plaatsen naast. Bijna goed dus.

Gerelateerde artikelen:Voeg reactie toe  
 
 
(*)Verplichte velden
Naam <(*)
Emailadres (*)(Wordt niet getoond)
Website (incl. http://)
 
Uw reactie (*)
Onthoudt mij 
Om spammen tegen te gaan moet je hieronder het woord "NoSpam" intikken zonder de quotjes (")
Tik: NoSpam
 

Laatste inzendingen

Ingezonden door:  Erwin Reijers

Website:  http://weblogamorf.blogspot.com/
Parel1:  http://weblogamorf.blogspot.com/2012/01/de-boekenk
Parel2:  http://weblogamorf.blogspot.com/2012/01/de-boekenk
Parel3:  http://weblogamorf.blogspot.com/2011/10/de-boekenk
Motivering:  'De boekenkast van' is een populaire rubriek op weblogamorf. Weblogamorf speurt naar foto's van BN'ers ...
Ingezonden door:  Sarah van Vliet

Website:  http://sarahvanvliet.wordpress.com/
Parel1:  http://duchka.blogspot.com/2012/01/je-zal-alles-vergeten.html
Parel2:  http://duchka.blogspot.com/2012/01/het-vertier-en-het-voorrecht-zijn.html
Parel3:  http://duchka.blogspot.com/2012/01/blij-met-wat-je-hebt.html
Motivering:  Het blog van Duchka Walraet is een literaire parel. Haar verhalen zijn ontroerend, schokkend, maar ...
Ingezonden door:  Nicole Franken

Website:  www.nomadreports.com
Parel1:  http://anneeke.wordpress.com/2011/08/17/bye-mzungu
Parel2:  http://anneeke.wordpress.com/2011/11/22/lejoo-sil/
Parel3:  http://anneeke.wordpress.com/2012/01/14/la-cubana/
Motivering:  Geschreven vanuit het hart. Oprecht. Bizar. Direct. En met een lach en een traan.
Ingezonden door:  Rigo Reus

Website:  
Parel1:  http://nurksmagazine.nl/?s=stijloefeningen
Parel2:  
Parel3:  
Motivering:  In 2011 verscheen op nurksmagazine.nl de reeks stijloefeningen, door Max Molovich. Deel 1 tot en ...
Ingezonden door:  George C. Bekker

Website:  http://seizoensgebonden.blogspot.com/2011/12/inhoud-seizoensgebonden.html
Parel1:  http://seizoensgebonden.blogspot.com/2011/12/twitteringen-achtentwintig.html
Parel2:  http://seizoensgebonden.blogspot.com/2012/01/blue-monday.html
Parel3:  http://seizoensgebonden.blogspot.com/2011/12/nieuws-limmerick-i.html
Motivering:  Mijn Blogsite Seizoensgebonden bestaat sinds juni 2011 en bevat o.a. columns geschreven n.a.v. twitter-berichten (ik ...

Commentaren en reacties

Peter : 15-Jan-2013 11:29
Blogparel 2012 afgelast
Ja, maar ik zie nu dus dat-ie al iets is begonnen. Dat ga ik verder ...
Ximaar : 14-Jan-2013 21:57 Blogparel 2012 afgelast Heeft Berend nog contact met je opgenomen?
http://berendquest.nl/2012/12/28/doe-mee-een-soort-van-blogparel-2012/
Peter : 20-Oct-2012 15:56 Blogparel 2012 afgelast Dat "tot volgend jaar" ga ik mijn uiterste best voor doen. Zie het nu maar ...
Rigo Reus : 18-Oct-2012 09:31 Blogparel 2012 afgelast Jammer natuurlijk, maar priveomstandigheden kunnen soms wegen zwaarder. Jammer omdat de tijd voorafgaand aan de ...
Peter : 9-Apr-2012 23:18 En wat schreven anderen? Ah, ja bij deze: het werd utgesproken in de de Boekenweek van 1975 dat als ...