Over de Blogparel.

In 2009 werden hier de Blogparels van het Jaar uitgereikt. De Blogparel is een prijs voor teksten, waarbij je eerst moet lachen (of op zijn minst een glimlach trekt), maar waarna je toch aan het denken wordt gezet. Die formulering komt u bekend voor? Klopt, want die is gejat van de IG Nobelprijzen. Een parodie op de echte Nobelprijs. Dat “eerst lachen, dan doordenken” overkomt me vaak genoeg bij het lezen van ander weblogs.

Een Blogpareltje is een raak geformuleerde zin, die het lachen-en nadenken effect sorteert. Het kan soms ook een heel weblogartikel zijn. Niet alleen in de weblogstukjes (blogposts) vinden we parels. Wat is een weblog zonder reaguurder? Of de reacteur, de term die wij prefereren, Ook in de reacties staan soms schitterende teksten, die tot lachen en nadenken stemmen. De Blogparel is een prijs voor al die parels. De prijs beloont al die mensen die de moeite doen ons dagelijks van informatie te voorzien en met elkaar van gedachten te wisselen. En die met een kleine of grote lach, het denken over soms zware kost, een lichte impuls geven.

Kortom: tref je ergens een zin, een alinea, een blogpost of een reactie, die op je lachspieren werkte, maar waarvan je dacht: toch zit er wel wat in, dan heb je zo’n parel gevonden. Die parel kun je insturen om mee te laten dingen naar een van de prijzen. Lees voor het insturen de criteria goed door. Insturen kan met het inzendformulier.

De Criteria.

In de categorie weblogs:
1. Het moet een artikel (blogpost), of alinea, of zinsnede daaruit zijn, die je eerst tot (glim)lachen bracht en ook tot doordenken zet.
2. Het moet om weblogs gaan die niet enkel en alleen louter humor of parodie bieden (De Speld valt hier dus buiten).
3. De weblogs worden ook niet gesteund door enige vorm van commercie of media (geen corporate blogs dus of blogs die een uitgeversbedrijf achter zich hebben staan).
4. Er wordt regelmatig gepubliceerd. Dat wil zeggen: minstens een tot meerdere keren keer per week. De eenmens-blogs krijgen wat meer ruimte. Als die in hun vakanties niet doorbloggen, dan is dat ze vergeven. Voor de groepsblogs wordt dit criterium strenger gehanteerd.
5. Het weblog bestaat drie jaar of langer. Drie jaar lijkt de gemiddelde levensduur van veel blogs. Veel weblogs houden het niet langer vol. De prijs is ook voor de volharding.

In de categorie reacteurs:

1. Ook hier geldt dat de reactie (of alinea of zinsnede daaruit) eerst tot een (glim)lach moet leiden, en dan tot verder nadenken.
2. Het moet om regelmatig reagerende bezoekers gaan.
3. Het zijn bezoekers van de weblogs die onder de hierboven genoemde criteria onder punt 3, 4 en 5 vallen.

Uit alle inzendingen worden de uiteindelijke nominaties geselecteerd. Bij de selectie wordt alleen bekeken of de inzendingen aan de criteria voldoen. Bij overmatig veel inzendingen zal er ook een voorselectie plaatsvinden. Er wordt dan strenger gekeken naar de wijze van inzenden. Zijn ze niet voorzien van goede links en/of heeft men niet de moeite genomen een motivatie mee te sturen, dan vallen die inzendingen als eerste af. Inzendingen die bij eerste lezing niet onmiddellijk de juiste reactie oproept (de lach en het doordenken) vallen als tweede af. Een jury kiest uit maximaal 60 nominaties de winnaars. De jury krijgt alleen de ingezonden teksten te zien, zonder de bijbehorende url’s of namen van inzenders, weblogs en reacteurs.

De prijzen.

Stelt die prijs nog wat voor? Jazeker. Het is een echte prijs. Geen kunstwerkje fraaie oorkonde, of eervolle vermelding, maar een heuse geldprijs of ander materieel gewin.

Er zijn dus twee categorieën waar wat te halen valt. Om te beginnen de weblogs zelf. Het maakt niet uit of het opinieblogs, wetenschapsblogs, literaire blogs of persoonlijke blogs zijn. Elk blog is goed, mits die langer dan drie jaar draait en frequent publiceert (zie De Criteria hierboven). De tweede categorie: de reacteurs, of reaguurders zoals ze nog steeds worden genoemd. Het leger lezers dat de moeite neemt de blogs te bezoeken en hun commentaar er op te geven. Ook hier gaat het om frequentie, ofwel “de vaste lezer”. De bezoekers die de blogs levendig houden en soms een parelende kwinkslag achterlaten.

In de categorie Weblogs:
1e prijs: € 250, - Een bedrag waarmee de weblogredakties toch mooi hun vaste lasten kunnen compenseren. Lijkt mij ook een eervolle beloning.
2e prijs: Een etentje met de redaktie van dit weblog. Een bourgondische uitwisseling van bloggedachten met de winnaar. Een verslag daarvan verschijnt natuurlijk op dit weblog.
3e prijs: Een cd-bon van € 50,-

In de categorie reacties:
1e prijs: Een boekenbon van € 50, - De te lauweren reacteur krijgt zo de mogelijkheid meer inspiratie op te doen.
2e prijs: Een koffie- met-taart in enig horeca etablissement. Ik wil het gezicht wel eens zien van een prijswinnende reacteur. Ook hiervan zal verslag worden gedaan op dit weblog.
3e prijs: Een cd-bon van € 25.-

Publieksprijs.

Een jury zal de winnaars kiezen. Meer daarover bij De juryen lees meer over de publieksprijs.

Meer info over de Blogparel.

Hoe in te zenden

De jury
Over de uitslag
Steun de Blogparel
De Blogparel 2009

Laatste inzendingen

Commentaren en reacties

Xiwel : 6-Feb-2011 15:07
Nog 15 dagen blogparels insturen
Ik vind het idee van de verkiezing van de 'beste' reageur (m/v) goed, maar erg ...
Peter : 5-Feb-2011 23:43 Nog 15 dagen blogparels insturen Tja, de categorie reacteurs is helaas gesneuveld. Blijkbaar heb ik er teveel van verwacht.
Peter : 5-Feb-2011 23:12 Een afvaller die in de prijzen valt. Maandag 7 februari wordt de stembus geopend.
Peter : 2-Feb-2011 14:15 De afvallers (2) @Henk: zoals je tussen de regels door kan lezen, hebben we inderdaad soms het idee ...
Henk : 2-Feb-2011 14:09 De afvallers (2) Ai, jammer dat de verwarde man niet mag meedoen. Ik had hem graag op het ...