%> Blogparels van Peterspagina.nlDE AFVALLERS (2)
door   Peter
2-Feb-2011  13:15
Geen prijs Vandaag aandacht voor drie kandidaten die de nominaties niet hebben gehaald.

Het gaat om drie inzendingen, die enige overeenkomst hebben: fictieve artikeltjes die voor verwarring en ophef zorgen. Een genre dat we onder andere kennen van het satirisch blog De Speld en waar op geheel eigen wijze ook GeenStijl zich wel eens aan te buiten gaat.

In 2010 zorgde De verwarde man, in samenwerking met Da flipside, voor enig rumoer met gefingeerd nieuws over Geert Wilders.
De verwarde man was actief van 22 maart tot 15 mei 2010. Het artikel Geert Wilders was de neger van Venlo, werd overgenomen door enkele bekende media. Men trapte in de canard en toen dat duidelijk werd dat het een puur verzinsel was, onstond er discussie over de relatie tussen nieuwe media en journalistiek.
Da Flipside, actief van april tot en met juni 2010, haakte daar op in en kwam met een even gefingeerd verhaal: Geert en de neger. Prachtig stukje, puur theater.
Beide stukjes zouden zeker genomineerd zijn, als de weblogs nog hadden bestaan. Het geeft ons wel te denken of er bij een volgende editie van de Blogparel ruimte moet zijn voor dit soort eenmalige projecten.

Ook bestaande weblogs kennen soms dit soort grappen. Madbello, die overigens zeer tot steun is geweest bij het promoten van de Blogparel, schreef in 2009
Zelfmoord tips. Hij merkte dat zelfmoord een veel gebruikte zoekterm is en zijn stukje trok dus behoorlijk wat aandacht. Veel reacteurs waren teleurgesteld, niet te vinden wat zij zochten of woedend over het bestaan van een Vereniging voor levensbeëindiging. Madbello schreef naar aanleiding van het bestaan van die Vereniging en gaf zelf een cynische zeflmoordtip.

Nog tot op heden blijven mensen reageren op zijn stukje. Hij heeft een behoorlijk gevoelig snaar geraakt en aan de reacties te zien kan Madbello nu al zijn tijd besteden aan het helpen van mensen die goed in de war zijn.
De inzender motiveerde deze kandidaat met het feit dat het artikel wel uit 2009 komt, maar de discussie nog volop loopt. Het is natuurlijk mooi dat een weblogartikel zo lang actueel blijft voor mensen die het internet afstruinen, maar wij zijn echter streng. De Blogparel 2010 is alleen voor artikeltjes uit 2010.

Wie nog meer afvielen kun je
hier lezen. Wie wel genomineerd zijn staat hier. Morgen het laatste artikel over de afvallers.
Tags : blogparel, award, kandidaten, nominaties, afvallers [ reacties 2 ]


Terug

Reacties:

1.  Door :   Henk   Website : 2/2/2011 om 14:09
Ai, jammer dat de verwarde man niet mag meedoen. Ik had hem graag op het podium zien staan. Wie heeft die regels eigenlijk bedacht? Perken jullie jezelf niet te veel in?

2.  Door :   Peter   Website : 2/2/2011 om 14:15
@Henk: zoals je tussen de regels door kan lezen, hebben we inderdaad soms het idee dat de regels al te beperkend zijn. Nu is het wel zo dat de Blogparel een (financieel) steuntje in de rug voor volop levende weblogs kan zijn. Het kan best zijn dat de initiatiefnemers van De verwarde man en Da Flipside nog elders virtueel actief zijn. Wij hebben echter niet genoeg tijd en mensen om dat na te trekken.

Maar wie weet. Zoals te lezen is, overwegen we voor de 3e editie van de Blogparel een andere opzet, om ook dit soort parels een kans te geven. We hopen er na 15 maart meer over te kunnen zeggen.

Gerelateerde artikelen:Voeg reactie toe  
 
 
(*)Verplichte velden
Naam <(*)
Emailadres (*)(Wordt niet getoond)
Website (incl. http://)
 
Uw reactie (*)
Onthoudt mij 
Om spammen tegen te gaan moet je hieronder het woord "NoSpam" intikken zonder de quotjes (")
Tik: NoSpam
 

Laatste inzendingen

Commentaren en reacties

Xiwel : 6-Feb-2011 15:07
Nog 15 dagen blogparels insturen
Ik vind het idee van de verkiezing van de 'beste' reageur (m/v) goed, maar erg ...
Peter : 5-Feb-2011 23:43 Nog 15 dagen blogparels insturen Tja, de categorie reacteurs is helaas gesneuveld. Blijkbaar heb ik er teveel van verwacht.
Peter : 5-Feb-2011 23:12 Een afvaller die in de prijzen valt. Maandag 7 februari wordt de stembus geopend.
Peter : 2-Feb-2011 14:15 De afvallers (2) @Henk: zoals je tussen de regels door kan lezen, hebben we inderdaad soms het idee ...
Henk : 2-Feb-2011 14:09 De afvallers (2) Ai, jammer dat de verwarde man niet mag meedoen. Ik had hem graag op het ...