Dieren dichter bij burger

Ree in de stadWat politici nog maar matig lukt, krijgen dieren veel beter voor elkaar. De kloof tussen dier en mens wordt steeds smaller. Je kan wel zeggen dat 2007 wat dat betreft een zeer geslaagd jaar is geweest. De absolute topper was natuurlijk Bokito, maar ook andere beesten hebben bergen werk verzet. Zo gaat dat in de natuur. Waar fraaie politieke plannen nog tekort schieten om de burger dichter bij de natuur te brengen, komt de natuur dan zelf wel naar “de mensen” toe.
En dan gaat het niet om bekende exemplaren die
een stadhuis kaalvreten of het pittoreske Urk teisteren, nee, steeds exotischer dieren komen tot ons. Nu ik toch in de ban van lijstjes ben geraakt: hier zijn de diertjes van 2007.

1. Papegaaien hebben schijt aan haagse ambtenaren.
2. Innig kontakt tussen
aap en vrouw, de topper van het jaar.
3. Vos
heeft lol in bebouwde kom van Ede.
4. In Voorburg zijn ze verbaasd dat
een ree ook kan loslopen.
5. Niet alleen de steden, ook
de dorpen zijn in trek.
6. Dieren zoeken ook de
politieke hoofdstad op.
7. Is jouw
achtertuin ook al eens bezocht?
8.
Damherten drijven ree├źn richting burgers.
9. De wolf zoekt
grenzen op.
10. Een kijkje in een
Nijmeegse achtertuin.

Je ziet het: vooral vossen en everzwijnen gaven de toon aan.
Er zijn uiteenlopende redenen waarom we meer dieren in het vizier krijgen. Een warmer klimaat is niet alleen gunstig voor de genoemde papegaaien, maar andere vogels en tal van insecten krijgen meer kans.
Wat de zwijnen en herten betreft is de overpopulatie vaak een reden dat de beesten het dichter bij de burger zoeken.
Maar de mens zelf haalt ook rare streken uit. Nieuwsgierig naar al wat groeit en bloeit, menen sommigen het dierenvolkje
patat aan te moeten bieden, om het contact tussen mens en dier te verbeteren. Daar moet je vreselijk mee oppassen, want voor je het weet krijgen de dieren de smaak te pakken en staan ze naast je in McDonalds, zoals in Amerika de coyotes de weg naar het fastfood al hebben gevonden.
Er zijn al voorspellingen gedaan dat 2008 warmer wordt dan 2007. Als dat zo is dan mogen we verwachten dat het everzwijn nu huizen met goede airco's gaat bezoeken. Zal de reiger worden verdreven door de flamingo? Gaat de kolibri hier op zoek naar Balkenende's zoet? Of zal, omdat het klimaat in nederland daar af en toe last van heeft, de gifslang massaal oprukken?
Durf jij te voorspellen welke dieren dichter bij de burger komen te staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *